SAFRI DUO Tour 2014

Saturday 24.of May 2014
Fredericia, Fredericia Messecenter
Rema 1000 Fest

Saturday 07.of June 2014
København, Bella Center

Wednesday 02. of July 2014
Ashdod, Nitzanim Beach

........................................................................................

K A T O V S . S A F R I D U O 2014

Fredag 09.05.
København / Tivoli V Plænen - Fredags Rock

Torsdag 29.05.2014
Jelling Jelling Musikfestival - Telt Scene

Fredag 30.05.2014
Århus Tivoli Friheden

Lørdag 31.05.2014
Fåborg Fåborg Sommerrock

Fredag 06.06.2014
Nykøbing M. Skaldyrsfestival

Søndag 08.06.2014
Odense Tusindårsskoven

Fredag 13.06.2014
Harboøre Haze Over Haarum

Lørdag 28.06.2014
Slagelse Slagelse Festuge

Fredag 04.07.2014
Nibe Nibe Festival - Stor Scene

Mandag 07.07.2014
Vordingborg Slotstorvet - Vordingborg

Fredag 11.07.2014
Vig / Vig Festival

Lørdag 12.07.2014
Løkken / Løkken Koncert

Fredag 18.07.2014
Samsø / Samsø Festival

Fredag 25.07.2014
Rudkøbing/ Langelandsfestival

Lørdag 02.08.2014
Hemmet / Bork Havn Musikfestival

Fredag 15.08.2014
København S 10-øren

Fredag 29.08.2014
Ålborg - Karolinelunden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overraskelsen var enorm for de fleste, da to af landets højt estimerede klassiske musikere i den internationalt anerkendte slagtøjsduo, Safri Duo, sprang ud som percussive popmusikere med sigtekornet stillet skarpt imod dance- og klubmiljøerne i 2000.

Et halvt dusin store hits og to albums med globale salgstal i millionklassen senere er de to percussionister, komponister og programmører, Uffe Savery og Morten Friis, klar til på ny at overraske. Intet ville have været lettere for dem end at komponere og indspille en treer i samme stil, men som dybt professionelle musikere næres de af konstante udfordringer, og derfor er banen kridtet op til en ny – og mindst lige så stor – overraskelse.

Albummet Origins er på mange måder det tredje kapitel i den 20 år lange og gamle historie om Safri Duo. De to musikere har dog ikke foretaget et clean cut i forhold til fortiden, og de forsøger heller ikke at sløre, hvor de musikalsk kommer fra. Tværtimod er Origins et album, som i pagt med titlens mange betydninger, trækker tydelige linier til de to første kapitler, hvor Uffe og Morten som henholdsvis klassiske percussionister og hårdtslående popmusikere appellerede til to vidt forskellige slags publikum.

Men Origins er mere end et koncentrat af fortiden. Det er især også lyden af noget nyt og overraskende. Det er italiensk opera, sydafrikansk korsang, europæisk real world og dansk trash-metal! Ti nye numre, som peger i flere forskellige retninger, men som er bundet sammen af en glødende varm og billedrig stemning. Det høres tydeligst i nummeret Twilight, som er albummets første single, og som også er det nummer, der kom til at udstikke retningen for Origins. Overraskende i betragtning af, at det oprindeligt blev komponeret som midtersats til en klarinetkoncert! Men på den anden side – med Safri Duo kan alt ske!

Det var sommeren 2007, og duoen var så småt begyndt at tænke på et nyt album, da konturerne af Twilight begyndte at tage form. Sammenstødet mellem klarinet og marimba gav svage afrikanske associationer, og da Uffe og Morten pludselig kunne høre Youssou N´Dours stemme for deres indre ører, var der kun ét at gøre: At tage kontakt til den populære senegalesiske sanger. De sendte ham en indspilning af nummeret med Mortens volapykvokal, og responsen var positiv: ”I like the vibe”, lød svaret fra det vestafrikanske land, og nogle måneder senere stod Safri Duo selv i Youssou N´Dours studie i Dakar. Den afrikanske stjerne skrev sin egen tekst på sproget wolof, så den var fonetisk beslægtet med Mortens volapyk. (Wolof er et særligt vestafrikansk sprog, der tales af mange i Senegal, Gambia og Mauretanien).

Men dermed var sangen Twilight ikke færdig, for som en slags kontrastfarve inviterede Safri Duo den mexicanske stjernetenor, Rolando Villazón, til også at medvirke, og han tog gladeligt imod udfordringen, for han var selv meget begejstret for Youssou N´Dour. Med duoens netværk i den klassiske verden lykkedes det at få den verdensberømte operasanger til at indsynge sin vokal under et koncertbesøg i København, og resultatet er et dybt fascinerende og topmelodisk musikalsk sammenstød mellem flere kulturer.

På dén måde er Twilight nøglen til Origins, for Safri Duo blander kulturer, perioder, stilarter og meget mere på pladen med mange overraskende resultater. Der er flere stemningsbilleder fra Afrika i bl.a. Lunar, hvor Youssou N´Dour også medvirker, mens der andre steder kan spores påvirkninger fra keltisk folklore. På den smukke Athena medvirker Soweto Gospel Choir fra Sydafrika, som det lykkedes at få samlet i et studie i Sverige så sent som den 16. oktober i år under en af korets sjældne pauser.

Det har således været en kamp med uret og med mange bolde i luften samtidig, men Uffe Savery og Morten Friis har bevaret overblikket, for de kender spillets regler efter mere end 20 år i branchen. På intet tidspunkt er der dog gået rutine i den, for de er begge to musikalsk søgende sjæle og derfor altid åbne over for nye ideer og impulser. Og på den måde kom også en stor affaldscontainer på en bagtrappe i den nye DR-Byen i København til at spille en væsentlig rolle i nummeret Corpus Rex, som dermed må siges at være trash-metal i ordets egentlige forstand!

I hænderne på Safri Duo kan alt således blive til musik. Det har noget med timing at gøre. Og med tillid til hinanden. Uffe Savery og Morten Friis ved præcis, hvor de har hinanden musikalsk, for de har nærmest altid kendt hinanden. Lige siden de som helt små knægte mødtes i Tivoli-Garden. Dengang ville Uffe spille saxofon og Morten trompet, men tilfældet ville, at der dét år var mest brug for percussionister i den gamle forlystelseshaves orkester, og dermed var de små drenges skæbne beseglet.

Siden søgte og kom de begge ind på konservatoriet, hvor de holdt fast ved deres passion for percussion. De optrådte første gang live i september 1988 i konservatoriets koncertsal, og siden er det kun gået fremad i en konstant bevægelse; hele tiden på jagt efter nye mål og nye steder at spille. Rygtet om dem og deres store musikalitet og indlysende originalitet spredte sig snart som en steppebrand over den ganske verden. Det har indtil videre ført dem til nogle af klodens mest prestigefyldte scener som Royal Albert Hall i London, Carnegie Hall i New York City og Opera House i Sydney; alle sammen steder, som kun ganske få danske musikere har betrådt.

Det blev også til seks albums med klassisk musik, inden Safri Duo i 2000 slog ind på en mere pop-, trance- og technoorienteret sti og fik et verdensgennembrud med sangen Played-A-Live (The Bongo Song), som gik Top 10 i de fleste europæiske lande og solgte til platin i Tyskland, Schweiz, Holland, Belgien og Norge samt herhjemme, hvor den sågar solgte til seks-dobbelt platin.

Siden fulgte flere store internationale hits med sange som Samb-Adagio, Sweet Freedom og All The People In The World, ligesom duoens to albums, Episode II og Safri Duo 3.0 også indbragte de to danskere store salgstal og mange trofæer rundt omkring i verden. Faktisk så mange, at duoen er det internationalt bedst sælgende danske navn efter Aqua. Men nu gælder det som sagt et helt nyt album for den innovative duo og dermed et frisk kapitel i historien om Safri Duo.

Albummet Origins udkommer den 17. november 2008, og som en appetitvækker er sangen Twilight allerede sendt ud som en single til landets radiostationer.

Universal Music
Oktober 2008

x